Bilförsäkring för din bil

Du har kanske hittat den där bilen som du letat efter så länge och nu är det dags för försäkring. Beroende på hur väl skyddad du vill vara så finns det olika alternativ att välja mellan när det gäller bilförsäkringar. En trafikförsäkring är obligatorisk för alla bilar som kör på svenska vägar. 

När du ska teckna en bilförsäkring finns det en hel del att tänka på. Enligt lagen så måste alla bilar ha så kallad trafikförsäkring. En bilförsäkring kan innehålla olika saker. Många bilförsäkringar täcker upp för saker som brand, stöld, räddning, maskinskada eller rättskydd. Det kan även handla om skador relaterade till nyckelförlust, kristerapi, eller vagnskada. Det som styr vad som ingår i din bilförsäkring är vilken försäkringsnivå du har valt. Ju mer som ska täckas, desto dyrare bilförsäkring är tumregeln. Ofta är bilförsäkringar indelade i trafikförsäkring (obligatorisk enligt lag), halvförsäkring samt helförsäkring. Du får en bra överblick kring dessa på bil-forsakring.nu.

Olika typer av bilförsäkring

En trafikförsäkring är den billigaste typen av försäkring och denna bilförsäkring måste du ha för att få köra på svenska vägar. Denna typ av bilförsäkring täcker personskador för den som kör, eventuella passagerare samt personer i ytterligare bilar som kan vara iblandade i en eventuell olycka. En halvförsäkring täcker lite mer. Här handlar det om att din bil för ett visst skydd mot skador, till exempel glas-, stöld- eller skador som orsakas av brand. En helförsäkring täcker ännu mer. Då är du skyddad mot vagnskador eller yttre olyckshändelser en så kallad vagnskadeförsäkring. Du som vill ha en heltäckande och omfattande försäkring bör kika på helförsäkringar. Om du har en fin bil så vill du kanske ha försäkring mot skador som kan uppkomma på karossen eller lacken. Då är en bilförsäkring av typer helförsäkring enda alternativet. Skador på vagnen täcks oavsett om bilen rör på sig eller står stilla, vilket betyder att du är försäkrad mot skador som kan uppkomma i till exempel parkeringshus. Om din bil utsätts för skadegörelse, till exempel kanske en ruta krossas eller lacken repas så täcks detta av en helförsäkring. Du har även ett rättsskydd som ersätter eventuella kostnader för en advokat om du skulle hamna i en tvist.