Många E-handlare väljer att marknadsföra stödstrumpor och kompressionsstrumpor som exakt samma sak. Delvis finns det likheter men det är viktigt att skilja på medicinska kompressionsstrumpor och de enklare stödstrumpor som kan köpas i nästan varje klädbutik.

Medicinska kompressionsstrumpor ofta på ordination

Om vårdpersonal anger att en person behöver ha kompressionsstrumpor menas i regel de som klassas som medicinska. Dessa är utformade för att möta ett specifikt fysiskt behov och kan exempelvis användas efter operation där det är viktigt att få igång blodcirkulationen ordentligt.

Hjälper vensystemet

Ett stort hälsoproblem i Sverige är att människorna rör sig för lite. Många har mycket stillasittande jobb vilket i längden påverkar vår hälsa. Ett exempel är stillasittande, och stillastående, påverkar vensystemet med ett betydligt högre tryck. Något som kan resultera i svullnader, åderbråck och andra problem. Personer med dessa symtom kan bli ordinerade att använda medicinska kompressionsstrumpor som därmed trycker på venerna och underlättar för blodcirkulationen. Dessa är klassade på olika nivåer vilket alltså avgör vilka slags strumpor som ska användas. Trycket börjar längst ner vid foten och avtar sedan sakta uppåt mot vaden osv.

Trycket som avtar och gradering är skillnaden

När stödstrumpor köps in är det främst storlek och färg som är avgörande. Men med kompressionsstrumpor är det även viktigt att välja rätt kompression. En annan punkt som skiljer dessa modeller åt är alltså att kompressionsstrumporna har ett tryck som avtar uppåt på benet. Detta för att primärt underlätta blodcirkulationen. En stödstrumpa kan ge ett tydligt stöd över fot och vad. Den kan exempelvis användas under en flygresa för att inte vaderna ska svälla upp. Detta medan en medicinsk kompressionsstrumpa har ett tydligare medicinskt syfte.

Välj kompressionsstrumpa efter tillfälle:

  • Långa
  • Korta
  • Vid vintersport
  • Med grip
  • För gravida
  • Sleeves
  • Ankelmodeller

Vilken kompressionsstrumpa som bör väljas beror främst på vilka problem som strumpan ska motverka. Har vårdpersonal ordinerat strumpan har de även nämnt vilket tryck den ska ha, när den ska användas osv. Är det istället eget initiativ kan olika modeller provas fram till önskat resultat uppstår. Överlag handlar det om att få en förbättrad blodcirkulation och därmed mindre problem med exempelvis svullna och trötta vader. Känner du dig osäker på val av modell? Sök upp en butik med kompetens inom fot & sko.