Cykelhjälmar skyddar det viktigaste vi har

Man bör alltid bära cykelhjälm när man cyklar. Även om det inte är lag på att cyklister över 15 år ska bära hjälm, är det ändå en tumregel du alltid bör följa. Cykelhjälmar är nämligen framtagna för att skydda det mest värdefulla vi människor har – vår hjärna. Oavsett om du just lär dig cykla eller har ett barn som ser upp till dig bör du alltid bära hjälm. Ditt barn kommer nämligen göra precis som du gör, och om han eller hon ser att du inte bär cykelhjälm kommer inte heller barnet vilja bära hjälm.

En sak som är viktigt när det gäller cykelhjälmar är passformen. Det räcker inte att bara bära hjälm och tro att hjälmen på något magiskt sätt skyddar huvudet. Hjälmen måste istället fästas på ett sätt som gör att den ger maximalt skydd. Den bör inte sitta varken för löst eller för tight. Ägna gärna 10 minuter åt att justera din hjälm – du behöver nämligen inte göra det särskilt ofta, och det är lika bra att låta det ta den tid det tar att fästa hjälmen på ett korrekt sätt.

Därför är cykelhjälmar så pass viktiga för cyklister

Cykelhjälmar skyddar som sagt våra huvuden och hjärnor, vilket är en av få delar av kroppen som vi inte klarar oss utan. Hjärnan låter dig göra vad som helst, men utan en fungerande hjärna kan du inte göra någonting alls! Därför bör du skydda ditt huvud så gott du kan. Det finns nämligen skräckexempel där cyklister har struntat i att bära hjälm, råkat ut för en olycka och sedan aldrig kunnat gå igen till följd av de hjärnskador de ådragit sig i samband med olyckan.

Hjälmen är mycket mer hållbar än ditt huvud, vilket är ungefär lika hållbart som en vattenmelon. En vattenmelon går som du förstår lätt sönder när den slår i asfalten. Om du är inblandad i en krasch bör du genast köpa en ny cykelhjälm, eftersom den sannolikt har förlorat en stor del av sina skyddande egenskaper efter olyckan. Genom att inte bära cykelhjälm föregår du dessutom med dåligt exempel för andra cyklister, för att inte nämna dina barn.