Här på vår blogg för våra mountainbikecyklister får du användbar information relaterade till MTB-cykling. I detta inlägg får du till exempel veta att det kan finnas anledningar att nedgradera din mountainbike.

För de flesta cyklister dröjer det inte särskilt lång tid från det att man har köpt en ny cykel till det att man börjar titta på uppgraderingar till cykeln. Det kan till exempel röra sig om ett lättare hjulpar, ett nytt styre eller någon cykelkomponent av kolfiber. Vissa av oss väntar inte ens tills vi har köpt en ny cykel, utan funderar kring uppgraderingar innan vi ens har packat upp cykeln i fråga! Även om det är vanligt att man uppgraderar sin mountainbike, finns det tillfällen då det kan vara mer lämpligt att nedgradera densamma. Här får du några anledningar till varför du kanske bör överväga att nedgradera din MTB.

Kostnad

Vi mountainbikecyklister utsätter våra cyklar för hårda påfrestningar och ibland går delarna sönder. När det är dags att ersätta cykelkomponenter, kan det vara så att man inte har en tillräckligt stor budget för, eller önskan om, att ersätta delarna med delar av likvärdig kvalitet. Eller så finns komponenterna tillgängliga och du har råd att köpa dessa, men du vill inte plöja ner en massa pengar på en gammal cykel, eller en cykel som inte är din primära.

Hållbarhet

Det är inte ovanligt att billigare cykelkomponenter är mer hållbara än finare komponenter. Det främsta försäljningsargumentet för de flesta delar är nämligen en något lägre vikt. En komponent som väger några gram lättare kostar inte bara mer pengar, utan medför även en kostnad i form av en försämrad hållbarhet.

Komfort

I vissa fall kan billigare cykelkomponenter ge en ökad komfort. Detta har att göra med ovanstående viktbesparing, där man försöker skala av så många gram det bara går på finare cykelkomponenter. De allra bästa cykelsadlarna brukar till exempel få ganska låga poäng för komfort i tester, vilket beror på att de inte är lika vadderade som billigare sadlar. Om du tävlar på en seriös nivå kan det vara värt att välja en sadel (eller annan komponent) med lägre komfort och hållbarhet, men för vanliga cyklister kan det leda till en sämre upplevelse.