Smörgåstårta är en väldigt svensk maträtt som har sitt ursprung i Sverige, men som även förekommer i vissa andra nordiska länder. I Estland går den under namnet “võileivatort”, medan den på Island kallas “brauðterta” och i Finland “voileipäkakku”. Det är en maffig tårta som i mångt och mycket påminner om en smörgås (därav namnet), men som samtidigt har stora mängder fyllning och garnering och därför till utseendet främst liknar en stor gräddtårta med flera lager.

En riktigt smarrig smörgåstårta från Östermalm består nämligen vanligtvis av flera olika lager med antingen vitt bröd eller ljust rågbröd och krämig fyllning mellan bröden. Såväl fyllningen som toppingen kan variera, men ägg och majonnäs utgör ofta grunden av fyllningen. Vilka ytterligare ingredienser som ingår i fyllningen kan variera kraftigt, men den inkluderar vanligtvis något av följande: oliver, räkor, leverpastej, skinka, diverse kallskurna delikatesser, tomater, gurka, kaviar, vindruvor, ost, citronskivor eller rökt lax.

Smörgåstårta serveras kall och uppskuren likt en desserttårta. Som vi har varit inne på ovan, kan ingredienserna i tårtan variera väldigt. Detta gör att det finns flera olika slags smörgåstårtor att välja mellan, såsom de som är baserad på kött, fisk, olika kombinationer av ostar och kött, samt vegetariska sådana. Toppingen överst på tårtan speglar ofta de ingredienser som används som fyllning i de olika lagren. En smarrig smörgåstårta från Östermalm är en perfekt maträtt för släktträffar såsom födelsedagsfester, bröllop eller begravningar, samt mingel och andra tillställningar där man väntar ett stort antal gäster som ska serveras mat.

Smörgåstårta på Östermalm

Om du vill göra din egen smörgåstårta på Östermalm, behöver du en hel del bröd och även rikligt med fyllning. För en relativt liten smörgåstårta behöver du två till tre limpor vitt bröd, gärna färdigskuret med kanterna bortskurna. Som fyllning kan du förslagsvis använda cirka 800 gram färskost och 400 gram gräddfil, som du sedan blandar med en riktigt bra majonnäs. Använd så pass mycket majonnäs som krävs för att skapa en blandning som går att breda på tårtan. Avslutningsvis toppar du din smörgåstårta med de ingredienser du önskar, till exempel ägg, lök, kallskuren skinka, räkor, rökt lax och hackad dill. Lycka till!

För att försäkra sig om att maten går i lås och att allt är redo i tid för middag, går det här att köpa smörgåstårta på Östermalm med effekt leverans till dörren.