Skotrender

Klädkoder för gästernas bröllopskläder

I inbjudan till ett bröllop brukar det stå vilken klädsel som förväntas av gästerna. En del gör det enkelt för sig och skriver att de förväntar sig ”festkläder” men det är ett extremt brett begrepp och kan skapa riktigt jobbiga situationer för de gäster som tolkar begreppet fritt. För visst är det stor skillnad på klädseln som man har på en strandfest, kräftskiva, nyårsfest och bröllop… Det är alltså bättre att vara tydlig med vilka bröllopskläder som man önskar att gästerna har. Det underlättar för gästerna att välja passande plagg.

Kavaj

Kavaj är ett ganska alldagligt plagg. Många har det på jobbet och framförallt när man klär sig för att möta kunder. Men det är inte dessa kavajer som menas när ”kavaj” nämns i bröllopsinbjudan. Det är en mer proper bröllopsklädsel med mörk kostym.

Frack och högtidsdräkt

Här väljer man att höja nivån på klädseln en hel del. Att kräva frack innebär att många gäster kommer få hyra detta inför bröllopet – vilket inte alltid är helt uppskattat. Detta är den ”högsta nivån” av bröllopskläder vilket inte är speciellt vanlig idag.

Mörk kostym

Detta blir samma sak som kavaj även om man är tydligare med färgvalet. Står det kavaj måste man inte har de mörkaste tonerna men står det att brudparet önskar mörk kostym är det mörkblått eller svart som gäller. Det kan även gå i mörkare gråare toner.

Smoking

Smoking klassas som att vara finare än kavaj men ligger i nivån under frack. Här har herrarna svarta smokingkavajer och svarta byxor. Det finns visserligen vita smokings men detta är ytterst ovanligt i Sverige. Till en smokingkavaj används främst en vit stärkt skjorta. Tidigare var det vanligt att dessa hade krås men det har minskat i omfattning med tiden.

Var tydlig – oavsett vad som gäller

Antingen kan någon av de fyra olika klädkoderna användas för att ge tydlig riktning till gästerna vilka bröllopskläder som förväntas eller så kan en ledigare klädsel efterfrågas. Men även i detta fall bör man alltså vara tydlig. Är det ett bröllop vid havet kanske det är havstema på klädseln osv.
Att vara tydlig är alltid uppskattat – för alla parter.

Öka tryggheten på arbetsplatsen med överfallslarm

oka-tryggheten-pa-arbetsplatsen-med-overfallslarm

För personer som arbetar i vårdbranschen samt i vissa andra branscher är risken för överfall och andra situationer som kan upplevas som hotfulla särskilt stor. Ett problem som många företag och organisationer står inför är hur man ska gå tillväga för att skydda sig mot dessa risker. Ett överfallslarm är ofta den uppenbara lösningen och här kommer vi att gå igenom varför så är fallet.

Arbetsplatser där överfallslarm krävs

Det finns en rad olika slags arbetsplatser där personalen med jämna mellanrum riskerar att hamna i hotfulla situationer. Några exempel på verksamheter där så kan vara fallet är vården, detaljhandeln och socialkontor. Ett effektivt och bra överfallslarm kan på dessa typer av arbetsplatser vara till stor hjälp när det kommer till att öka tryggheten på arbetsplatsen.

Ett överfallslarm gör att hjälp kan tillkallas på ett snabbt och effektivt sätt. Larmknappar som är lättillgängliga till följd av strategiska placeringar, samt personlarm som personalen bär med sig i fickan, gör att medarbetarna kan kontakta närbelägna kollegor eller påkalla hjälp från väktare. Larmet kan även vara kopplat direkt till en larmcentral som i sin tur kan tillkalla polis.

Lönsamheten och tryggheten kan ökas med överfallslarm

Ett överfallslarm är en investering som inte bara ger en ökad trygghet. Den trygghetskänsla som larmet ger personalen leder ofta till ett ökat välmående på arbetsplatsen. Detta kan leda till en minskad personalomsättning samt en lägre sjukskrivningsgrad, vilket i sin tur leder till en ökad lönsamhet. Genom att investera i ett bra överfallslarm kan du därmed slå två flugor i en smäll – öka lönsamheten och tryggheten på en och samma gång.

Trådlösa och trådbundna överfallslarm

Leverantörer av överfallslarm tillhandahåller ofta en pletora av lösningar. Dessa inkluderar vanligtvis såväl trådlösa som trådbundna (trådade) överfallslarm. Vilket alternativ som är det bästa för just din verksamhet beror på verksamhetens art samt de krav som ställs på denna.

Trådlösa överfallslarm är generellt sett enkla att installera – de kräver som bekant ingen kabeldragning. Detta gör dessutom att denna typ av larm är smidiga att ta med om verksamheten i framtiden skulle behöva flyttas till andra lokaler.

Igenkänningsfaktor i effektiv strategi

Igenkänningsfaktor i effektiv strategi

Att jobba med igenkänningsfaktorn när man vill sätta sig i minnet hos framtida inköpare är inte unikt. Detta har visat sig fungera bra och därför är det en etablerad strategi. Inom profilprodukter och presentreklam kan det finnas otaliga faktorer som ligger bakom vad för artiklar man väljer att använda. Kanske vill man ha någonting som mottagaren använder varje dag, eller varför inte en produkt som endast används när man har semester eller är ledig?

Kvalitetsfrågan är någonting som kan ha stor betydelse för hur man väljer att använda sina profilvaror. En penna som inte fungerar eller en termos som inte håller värmen, blir sällan de föremål man förknippar med någonting bra. Ingen företrädare vill uppleva hur man förknippas med en trasig produkt. Tvärtom kan funktionen och dugligheten spegla av sig på givarens företag och organisation. Därför är det viktigt att man inte tänker för snävt i valet av produkt. Kanske är det bättre att köpa färre antal av någonting bra än många enheter av någonting som inte riktigt fungerar.

Trycka på tyg

Att använda profilkläder i sitt dagliga arbete kan ha en rad fördelar. Dels byggs igenkänningsfaktorn och dels sprids budskapet. Det finns tekniker för att trycka på så gott som alla material. Även kläder som skall användas under tufft arbete kan användas för att bygga upp en strategi. Har man valt plagg som även ser bra ut, är det inte omöjligt att ge bord dessa produkter i gåva till kunder eller partners.

Vad som är viktigt att tänka på är att bildkvaliteten skall vara hög. Det går inte att göra ett bra tryck av en bild som inte håller måttet för trycket. Att ha rätt upplösning på bilden och rätt färgnyanser i densamma är en förutsättning. Känner man sig osäker på huruvida bilderna motsvarar de krav som ställs, kan man vinna på att ta kontakt med tryckföretaget. De kan återkomma med all feedback som krävs för att man skall kunna ta fram rätt underlag. På så vis slipper man få en tråkig överraskning när produkterna levereras till kontoret. Är det ett budskap eller en adress med i trycket bör man se till att detta kommer att vara aktuellt även senare. Sitter man i lokaler man kanske skall byta ut inom något år, kan man vinna på att inte ha med dessa uppgifter i sitt material. Istället kan man lägga fokus på rätt design.

Välj rätt cykelvagn – Från Thule

I slutet av 2018 hade märket Thule 12 olika cykelvagnar i sitt utbud. Detta både i olika prisklasser och med olika funktioner. Funderar du på att köpa en cykelvagn från Thule så är det detta som du bör fundera över.

Hur många barn ska få plats i din cykelvagn?

Av de 12 modellerna är 5 för ett barn och 7 för två barn. En del modeller finns enbart för ett barn medan andra går att välja utifrån om man vill ha plats för ett eller två barn. Även om du har ett barn finns en fördel att välja en cykelvagn som är så stor att två barn får plats. Det blir då lättare att ta med sig kompisar hem från förskolan eller ta med en extra matkasse från mataffären.

Med vilka aktiviteter ska cykelvagnen följa med?

Oavsett vilken cykelvagn som väljs från Thule så kan den användas vid cykling eller promenad. Det är snabbt att växla mellan dessa aktiviteter genom att koppla bort cykelvagnen från cykeln och fälla ut ett hjul längst fram.

Men vill man även kunna jogga med vagnen alternativt åka skidor så blir urvalet lite mer begränsat. Det är just detta som framförallt skiljer de billigaste vagnarna från de dyrare. Ska man kunna jogga med den krävs en annan stabilitet och funktionalitet.

Vilken färg önskas?

Alla Thules cykelvagnar har en svart grundfärg och en färggladare färg på överdelen. Här är det egentligen bara smaken som är avgörande faktor vilken färg som önskas. Samtidigt går det inte att få alla modeller i alla färger. Välj cykelvagn efter dess funktion och storlek. Sedan får du välja på de färger som är tillgängliga.

Önskas handbroms?

En del av cykelvagnarna har handbroms med skivbroms. Därmed är det mycket enkelt att minimera vagnens fart oavsett om man är ute och går med den eller är på joggingtur.

Hur mycket behöver klimatet kunna regleras?

De dyrare cykelvagnarna har ”klimatreglerat sittutrymme”. Därmed kan man anpassa klimatet i sittdelen på ett betydligt enklare sätt än på övriga modeller. Detta kan bland annat ske genom att fönstren kan tas bort samt att de solskydd som finns kan justeras i flera lägen.

Cliniques hudvårdsfilosofi

Hudvårdsprodukter som inte skadar din hy kräver många tester och rena ingredienser. Clinique har sedan 60-talet utvecklat produkter tillsammans med hudläkare, något som var unikt på den tiden. Förutom att produkterna är testade av hudläkare så genomgår de en mängd andra tester och de är dessutom allergi- och parfymfria.

Cliniques filosofi handlar om renhet

Grunden för framställningen av Cliniques produkter är att inga ingredienser ska kunna skada din hud. Detta synsätt har Clinique haft sedan starten. Därför passar Cliniques hudvårdsprodukter alla olika hudtyper och behov. Cliniques filosofi handlar om renhet och därför är alla produkter allergitestade och parfymfria. Cliniques produkter genomgår en mängd tester för att säkerställa att de är rena och inte kan skada hyn. Framförallt så är produkterna utvecklade och testade av hudläkare, men förutom detta så genomgår de också oftalmologiska test, stabilitetsprov, sensoriska test och säkerhet vid användartester. Inga ämnen som irriterar eller skadar huden finns därför i någon av Cliniques produkter. Det finns till exempel inga parabener, ftalater eller andra allergener. Clinique följer forskningen inom området hudvård och utvecklar ständigt sina produkter så att de ligger i linje med de senaste framstegen.

Samarbete med hudläkare unikt för sin tid

Starten för Cliniques succéprodukter går tillbaka ända till 60-talet. 1967 intervjuades hudläkaren Dr Orentriech i det amerikanska magasinet Vogue. Han påstod där något revolutionerande: du kan förbättra din hy! Detta gick emot den gängse föreställningen om att du är dömd att leva med den hy du fötts med. Idag när vi vet att hudens celler ständigt byts ut så verkar detta kanske inte så kontroversiellt, men på 60-talet ansåg de flesta att bra hud framförallt handlade om bra gener. Efter intervjun med Dr Orentriech bestämde sig Estee Lauder, en koncern inom vilken Clinique idag är ett dotterbolag, att starta ett samarbete med Dr Orentriech. Tillsammans skulle de utveckla hudvård som förbättrar huden. 1968 presenterades det som Clinique än idag är berömda för: tre-stegs metoden. Denna metod går ut på en hudvårdsrutin som innehåller rengöring, exfoliering och till sist återfuktning. Clinique har sedan starten fortsatt sitt samarbete med hudläkare för att utveckla produkter som hjälper dig att förbättra din hy. Detta gör dem unika på hudvårdsmarknaden.

Smarrig smörgåstårta från Östermalm

Smörgåstårta är en väldigt svensk maträtt som har sitt ursprung i Sverige, men som även förekommer i vissa andra nordiska länder. I Estland går den under namnet “võileivatort”, medan den på Island kallas “brauðterta” och i Finland “voileipäkakku”. Det är en maffig tårta som i mångt och mycket påminner om en smörgås (därav namnet), men som samtidigt har stora mängder fyllning och garnering och därför till utseendet främst liknar en stor gräddtårta med flera lager.

En riktigt smarrig smörgåstårta från Östermalm består nämligen vanligtvis av flera olika lager med antingen vitt bröd eller ljust rågbröd och krämig fyllning mellan bröden. Såväl fyllningen som toppingen kan variera, men ägg och majonnäs utgör ofta grunden av fyllningen. Vilka ytterligare ingredienser som ingår i fyllningen kan variera kraftigt, men den inkluderar vanligtvis något av följande: oliver, räkor, leverpastej, skinka, diverse kallskurna delikatesser, tomater, gurka, kaviar, vindruvor, ost, citronskivor eller rökt lax.

Smörgåstårta serveras kall och uppskuren likt en desserttårta. Som vi har varit inne på ovan, kan ingredienserna i tårtan variera väldigt. Detta gör att det finns flera olika slags smörgåstårtor att välja mellan, såsom de som är baserad på kött, fisk, olika kombinationer av ostar och kött, samt vegetariska sådana. Toppingen överst på tårtan speglar ofta de ingredienser som används som fyllning i de olika lagren. En smarrig smörgåstårta från Östermalm är en perfekt maträtt för släktträffar såsom födelsedagsfester, bröllop eller begravningar, samt mingel och andra tillställningar där man väntar ett stort antal gäster som ska serveras mat.

Smörgåstårta på Östermalm

Om du vill göra din egen smörgåstårta på Östermalm, behöver du en hel del bröd och även rikligt med fyllning. För en relativt liten smörgåstårta behöver du två till tre limpor vitt bröd, gärna färdigskuret med kanterna bortskurna. Som fyllning kan du förslagsvis använda cirka 800 gram färskost och 400 gram gräddfil, som du sedan blandar med en riktigt bra majonnäs. Använd så pass mycket majonnäs som krävs för att skapa en blandning som går att breda på tårtan. Avslutningsvis toppar du din smörgåstårta med de ingredienser du önskar, till exempel ägg, lök, kallskuren skinka, räkor, rökt lax och hackad dill. Lycka till!

För att försäkra sig om att maten går i lås och att allt är redo i tid för middag, går det här att köpa smörgåstårta på Östermalm med effekt leverans till dörren.

Cykelhållare för husbil

Cykelhållare för husbil

Om du har husbil behöver du en speciell typ av cykelhållare för att få med cyklarna på resan på ett säkert sätt. För det mesta så monteras cykelhållare för husbil längs bak på husbilen. Den bakre väggen är i allmänhet tillräckligt stark för att kunna bära flera stycken cyklar. Det finns olika typer av fästen för cykelhållare och du måste välja ett som passar just din husbil. Du ska alltid välja ett fäste som är godkänt av din husbilstillverkare. Välj en cykelhållare men låssystem och hjulhållare för att vara säker på att inte riskera säkerheten för vare sig dig eller dina cyklar.

Hur testar man cykelhållare?

Seriösa tillverkare av cykelhållare utsätter alltid sina produkter för stränga test för att se till att de lever upp till kvalitetskraven som finns. För att en cykelhållare ska anses som godkänd ska den klara av realistiska krocktester och andra tuffa situationer. Man testar också hur väl cykelhållaren klarar av regn, sol, värme och kyla. En del tillverkare använder också olika kemikalier för att se hur väl cykelhållaren står emot dem. En cykelhållare bör helst testas med minst fyra olika cyklar och med olika typer av bilar.

Hur ser sortimentet av cykelhållare ut?

Det finns många olika typer av cykelhållare för olika bilar. Det finns cykelhållare som monteras på dragkroken, bakluckan eller på bilens tak. De flesta cykelhållare är enkla att använda och att montera. Det är viktigt att du noga följer de anvisningar som följer med cykelhållaren när du ska montera upp den så att den sitter säkert och inte ramlar av. Man ska aldrig överskrida den maximala lastkapaciteten. När du köper en cykelhållare så brukar butiken alltid informera om lastkapaciteten, alternativt kan du hitta den i bruksanvisningen. Det finns olika typer av kopplingar för cykelhållare, man brukar kunna välja mellan anordningar för dragkroksfästen, bakluckefästen eller takfästen.

Hur sätts cyklarna fast i en cykelhållare?

De flesta cykelhållare är utrustade med justerbara vajrar vilket gör att de passar i stort sett alla cyklar. Om du har en damcykel behöver man ibland köpa en extra ramdel att använda mellan sadel och styret så att man kan hänga upp dem på cykelhållarens armar. Man ska alltid låsa framhjulet på cykeln när man använder en cykelhållare för att öka säkerheten. Har du en cykelhållare på taket så kan man ibland behöva vara två personer för att få upp och sätta fast cyklarna.

Larm – hitta det rätta för dig

Det finns många olika typer av larm med olika funktioner beroende på vilket behov larmet behöver uppfylla. På senare tid har det blivit allt vanligare att man integrerar olika system med varandra, till exempel ett inbrottslarm tillsammans med kameraövervakning för att få ett komplett skydd.

Driftlarm

Driftlarm, kallas också för övervakningslarm, finns på många industrier. Syftet är att larma när ett system eller en funktion inte fungerar som det ska. Det kan handla om kyl- och frysanläggningar, hissar, vattenledningar och liknande. Driftlarmet övervakar temperatur, tryck, vattenläckage, strömavbrott etc. Tack vare ett driftlarm så kan man snabbt upptäcka en störning och vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra och minska de materiella skadorna. Produktionen i till exempel en fabrik kan också återupptas snabbare.

Brandlarm: ett skydd mot brand 

Ett brandlarm installeras för att man ska kunna upptäcka branden i ett tidigt skede så att man snabbt kan kontakta brandkår och räddningstjänst. Ett brandlarm har sensorer som känner av värme eller rökpartiklar, när larmet aktiveras så sätter en kraftig siren igång. Ett brandlarm består av en centralapparat, detektorer och larmknappar. Moderna brandlarm som integreras med andra larm erbjuder många funktioner för att öka säkerheten. Ventilationssystem och luftkonditionering kan stängas av där det brinner så att man minskar tillgången till syre. Nödutgångar låses upp automatiskt och lamporna tänds för en enklare evakuation av byggnaden.

Passagesystem: för att kontrollera vem som kommer in

Ett passagesystem ger en hög nivå av kontroll då man helt enkelt kan styra vem som har tillträde till lokalerna. När man installerar ett passagesystem så installerar man kortläsare, endast de personer som har kortet kommer in och man slipper hantering av nycklar. Borttappade kort kan snabbt ersättas och spärras så man slipper dyra byten av lås och nycklar. Via ett kortsystem kan man även styra hissar, larm och belysning. Passagesystem kan med fördel kombineras med kameraövervakning.

Kameraövervakning (CCTV): för extra säkerhet

Kameraövervakningssystem installerar du när du har egendom eller fastigheter som behöver extra säkerhet. Kameraövervakning kan också användas av företag för att övervaka industriella processer från distans.

Det finns en rad olika videokameror, de mest avancerade gör skillnad på människor och djur och larmar inte om det bara är en katt som går förbi medan enklare kameror reagerar på alla förändringar i området.

Man kan både köpa och hyra kameror, på lång sikt blir det alltid billigare att köpa kamerautrustningen men är du i behov av en tillfällig lösning så kan det vara bättre att hyra. För en företagare som misstänker att någon i personalen skäl kan det räcka med att hyra en kamera för en begränsad period.

Dags att nedgradera din mountainbike?

Här på vår blogg för våra mountainbikecyklister får du användbar information relaterade till MTB-cykling. I detta inlägg får du till exempel veta att det kan finnas anledningar att nedgradera din mountainbike.

För de flesta cyklister dröjer det inte särskilt lång tid från det att man har köpt en ny cykel till det att man börjar titta på uppgraderingar till cykeln. Det kan till exempel röra sig om ett lättare hjulpar, ett nytt styre eller någon cykelkomponent av kolfiber. Vissa av oss väntar inte ens tills vi har köpt en ny cykel, utan funderar kring uppgraderingar innan vi ens har packat upp cykeln i fråga! Även om det är vanligt att man uppgraderar sin mountainbike, finns det tillfällen då det kan vara mer lämpligt att nedgradera densamma. Här får du några anledningar till varför du kanske bör överväga att nedgradera din MTB.

Kostnad

Vi mountainbikecyklister utsätter våra cyklar för hårda påfrestningar och ibland går delarna sönder. När det är dags att ersätta cykelkomponenter, kan det vara så att man inte har en tillräckligt stor budget för, eller önskan om, att ersätta delarna med delar av likvärdig kvalitet. Eller så finns komponenterna tillgängliga och du har råd att köpa dessa, men du vill inte plöja ner en massa pengar på en gammal cykel, eller en cykel som inte är din primära.

Hållbarhet

Det är inte ovanligt att billigare cykelkomponenter är mer hållbara än finare komponenter. Det främsta försäljningsargumentet för de flesta delar är nämligen en något lägre vikt. En komponent som väger några gram lättare kostar inte bara mer pengar, utan medför även en kostnad i form av en försämrad hållbarhet.

Komfort

I vissa fall kan billigare cykelkomponenter ge en ökad komfort. Detta har att göra med ovanstående viktbesparing, där man försöker skala av så många gram det bara går på finare cykelkomponenter. De allra bästa cykelsadlarna brukar till exempel få ganska låga poäng för komfort i tester, vilket beror på att de inte är lika vadderade som billigare sadlar. Om du tävlar på en seriös nivå kan det vara värt att välja en sadel (eller annan komponent) med lägre komfort och hållbarhet, men för vanliga cyklister kan det leda till en sämre upplevelse.

Cykelhjälmar skyddar det viktigaste vi har

Cykelhjälmar skyddar det viktigaste vi har

Man bör alltid bära cykelhjälm när man cyklar. Även om det inte är lag på att cyklister över 15 år ska bära hjälm, är det ändå en tumregel du alltid bör följa. Cykelhjälmar är nämligen framtagna för att skydda det mest värdefulla vi människor har – vår hjärna. Oavsett om du just lär dig cykla eller har ett barn som ser upp till dig bör du alltid bära hjälm. Ditt barn kommer nämligen göra precis som du gör, och om han eller hon ser att du inte bär cykelhjälm kommer inte heller barnet vilja bära hjälm.

En sak som är viktigt när det gäller cykelhjälmar är passformen. Det räcker inte att bara bära hjälm och tro att hjälmen på något magiskt sätt skyddar huvudet. Hjälmen måste istället fästas på ett sätt som gör att den ger maximalt skydd. Den bör inte sitta varken för löst eller för tight. Ägna gärna 10 minuter åt att justera din hjälm – du behöver nämligen inte göra det särskilt ofta, och det är lika bra att låta det ta den tid det tar att fästa hjälmen på ett korrekt sätt.

Därför är cykelhjälmar så pass viktiga för cyklister

Cykelhjälmar skyddar som sagt våra huvuden och hjärnor, vilket är en av få delar av kroppen som vi inte klarar oss utan. Hjärnan låter dig göra vad som helst, men utan en fungerande hjärna kan du inte göra någonting alls! Därför bör du skydda ditt huvud så gott du kan. Det finns nämligen skräckexempel där cyklister har struntat i att bära hjälm, råkat ut för en olycka och sedan aldrig kunnat gå igen till följd av de hjärnskador de ådragit sig i samband med olyckan.

Hjälmen är mycket mer hållbar än ditt huvud, vilket är ungefär lika hållbart som en vattenmelon. En vattenmelon går som du förstår lätt sönder när den slår i asfalten. Om du är inblandad i en krasch bör du genast köpa en ny cykelhjälm, eftersom den sannolikt har förlorat en stor del av sina skyddande egenskaper efter olyckan. Genom att inte bära cykelhjälm föregår du dessutom med dåligt exempel för andra cyklister, för att inte nämna dina barn.

Sida 1 av 2

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén